Snellere (WordPress-)website? Switch naar PHP 7!

Je kunt veel doen om je website sneller te maken. Zo kun je een caching-plugin installeren zoals W3 Total Cache. Maar wat veel mensen vergeten is dat ze vaak kunnen switchen naar PHP 7. Ook deze website (wouterpostma.nl) is aanzienlijk sneller geworden na de switch.

Vóór ik switchte draaide deze website op PHP 5.6, de versie waar veel hostingpartijen standaard gebruik van maken. Het beste resultaat dat ik kreeg met de Pingdom Speed Test was een laadtijd van 1.07 seconden. Daarmee was deze website al sneller dan 88% van de geteste websites.

PHP 5.6
Pingdom Speed Test op PHP 5.6 (klik voor groter)

Na het switchen naar PHP 7 werd dit een stuk sneller:

Pingdom PHP 7
Pingdom Test na switch naar PHP 7 (klik voor groter)

Zoals je kunt zien werd mijn laadtijd verlaagd van 1.07 seconden naar 342 milliseconden! Dat is een winst van ruim 68 procent, terwijl mijn pagina verder hetzelfde is gebleven (229.9 kB).

De Performance grade is met 92 overigens gelijk gebleven, dit is de Google Pagespeed score. Deze score verandert niet of nauwelijks door je PHP-versie, omdat deze geen rekening houdt met de daadwerkelijke laadtijd.

Je PHP-versie aanpassen

Meestal is het erg makkelijk om je PHP-versie aan te passen. Maak wel eerst een backup van je website (bestanden + database), voor het geval er problemen zijn qua compatibiliteit. De meeste WordPress-themes en -plugins hebben echter geen moeite met PHP 7.

DirectAdmin

Werkt je hosting-provider met DirectAdmin? Klik in DirectAdmin op “Domain Administration” en klik vervolgens het domein aan waarvoor je de PHP-versie wilt veranderen.

PHP versie aanpassen in DirectAdmin
PHP versie aanpassen in DirectAdmin

Onderin het scherm vind je het kopje “PHP Version Selector”. In de oude situatie stond PHP 5.6 als “First PHP” en PHP 7 als “Second PHP”. Draai deze twee om en klik op “Save”. Je website draait nu op PHP 7.

Savvii

Bij Savvii is het ook eenvoudig om de PHP-versie te wijzigen. Log in op je account via https://admin.savvii.nl/. Maak ook hier eerst een (snapshot) backup voordat je je PHP-versie aanpast! Zodra je backup voltooid is – je krijgt hier een e-mail over – kun je de PHP-versie aanpassen:

PHP versie wijzigen Savvii
PHP versie wijzigen bij Savvii

Andere hosting-providers

Heb je geen DirectAdmin of staat deze instelling er niet bij? Neem dan contact op met je hosting-provider.

Voordelen van PHP 7

PHP 7 is niet alleen handig voor de snelheid (performance) van je website (versie 7 is tot wel 400 procent sneller dan PHP 5.2). Het is ook veel veiliger, omdat oudere versies van PHP vaak niet meer geüpdatet worden. Het is ook goed voor het milieu; servers die op PHP 7 draaien verbruiken minder stroom.

Gepubliceerd door

Wouter Postma

Ik ben WordPress- en SEO-specialist. Hierover blog ik op deze website, maar ook op WordPress Lounge. Meer over mij lees je op de pagina "Over". Bekijk ook wat ik al gemaakt heb, of neem contact met me op!