WordPress Memory Limit verhogen

WordPress Memory Limit verhogen

WordPress Memory Limit verhogen

Krijg je van WordPress een melding dat je de “Memory Limit” moet verhogen? Dit is één van de meest voorkomende errors in WordPress. Gelukkig is deze error ook relatief eenvoudig op te lossen. In dit artikel laat ik je zien hoe.

Wat veroorzaakt de Memory Limit foutmelding?

Het WordPress CMS en alle plugins en themes zijn gebouwd met PHP. PHP is een programmeertaal die geheugen nodig heeft, net als iedere computer dat nodig heeft om zijn werk te doen. De beheerder van je sever (vaak je hostingpartij) wijst een bepaalde hoeveelheid werkgeheugen toe aan applicaties zoals PHP. Als jouw WordPress-site meer geheugen nodig heeft dan er beschikbaar is, krijg je een foutmelding te zien zoals deze:

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 33554455 bytes) in /public_html/wp-includes/plugin.php on line 123

Wanneer een dergelijke foutmelding zich voordoet, zal WordPress automatisch proberen om de PHP Memory Limit te verhogen. WordPress verhoogt deze naar 64MB. Dit is echter lang niet altijd genoeg om je website goed te laten draaien.

Ik ga je daarom laten zien hoe je je PHP Memory Limit nog verder kunt verhogen.

WordPress Memory Limit verhogen

Er zijn verschillende manieren om de Memory Limit te verhogen.

1: wp-config.php

De eerste methode om de Memory Limit te verhogen is via het wp-config bestand. Dit bestand vind je in de root folder van je WordPress-website. Om dit bestand te bewerken zul je waarschijnlijk moeten inloggen via FTP. Open vervolgens het bestand genaamd wp-config.php en voeg de onderstaande code toe, vlak voor de laatste regel:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '256M' );

Deze code voeg je toe vóór de regel “That’s all, stop editing! Happy blogging.”.

Door deze code in de het config-bestand van WordPress te plaatsen, zorgt WordPress voor een verhoging van de Memory Limit naar 256MB. Dit is in vrijwel alle gevallen voldoende. De foutmelding zou nu verdwenen moeten zijn.

Werkte het aanpassen van je wp-config.php bestand niet? Probeer dan één van de onderstaande methods.

2: PHP.ini

Ook voor deze methode heb je toegang nodig via FTP. Open de wp-admin folder en kijk of er een bestand is dat php.ini heet. Zo ja, open dit bestand. Zo niet, maak dan een nieuw php.ini bestand en plaats het in de wp-admin folder. Zet daar vervolgens de volgende code in:

memory=256MB

Ook hiermee zou WordPress de geheugenlimiet moeten verhogen naar 256 MB.

3: .htaccess

Tot slot is er nog het .htaccess-bestand. Ook dit bestand vind je via FTP op je server. Hij zou in de root van je website moeten staan, dus in de map public_html of private_html (of bij andere hostingpartijen: httpdocs of httpsdocs). Voeg de volgende regel code toe om de limiet te verhogen naar 256MB:

php_value memory_limit 256m

Als geen enkele methode het probleem oplost

Heb je de bovenstaande drie oplossingen geprobeerd en is de foutmelding nog steeds niet weg? Dan zit er nog maar één ding op: je hostingpartij contacteren. Het feit dat de foutmelding nog steeds wordt getoond, betekent dat het WordPress niet lukt om de memory limit te verhogen. Vaak betekent dat dat er een limiet wordt opgelegd vanaf de server. Vaak kun je dit niet zelf aanpassen.

Kan je hostingpartij je niet verder helpen? Dan adviseer ik je om een andere hostingpartij te vinden. Ik heb mijn eigen site gehost bij iXL Hosting en ben daar zeer tevreden over. Ook Savvii is zeer geschikt voor het hosten van WordPress-sites.

Geschreven door
Wouter Postma
Reageer

Menu